Blogiarkisto

maanantai 27. helmikuuta 2017

Valmistautuminen pitkälle bussimatkalle Aasiassa


Hei, hengissä ollaan hiljaisuudesta huolimatta! Ollaan huristeltu pitkin Vietnamia meidän Gekolla ja tällä hetkellä majaillaan Huessa, Keski-Vietnamissa. Johonkin se aika on vain hurahtanut - meidän Vietnamin päättäri nimittäin jo siintää reilu 700km päässä. Huomenna aamusta saavutaan Hanoihin.

 Mopolla tällaista matkaa ei todellakaan taitettaisi yhdessä yössä, joten päätettiin pitkän pähkäilyn jälkeen ostaa dösäliput. Kyllä, Gekko tulee meidän kanssa samalla kyydillä Hanoihin. Lentäminen paikalle olisi houkutellut (ja on halpaa), mutta ei haluttu vielä myydä Gekkoa. Alunperin meidän piti ajaa perille (kuten tähänkin asti), mutta täällä Keski-Vietnamissa on ollut tosi surkeat säät, eli ajaminen kaatosateessa ei houkuttele. Dösällä kulkeminen mopon kanssa ei muuten ole ihan halpaa. Meidän liput maksoi 11 dollaria/hlö, mutta Gekko kustantaa 35 dollaria. Öh. Juna olisi ollut ihan ykkösvaihtoehto, mutta silloin Gekko olisi tullut 2-3 päivää perässä Hanoihin. Ei sekään oikein tuntunut järkevältä, kun ollaan ajamassa Halong baylle.

Ensi yön 14 tunnin (luultavasti pidempikin) dösämatkasta inspiroituneena ajattelin naputella siitä, miten itse valmistaudun pitkille dösämatkoille (ja osinhan nämä toimii vaikka juna - ja lentomatkoillakin). Postauksen kuvat ovat viime aikaisia räpsyjä reissusta, löytyvät myös instagrammista nimimerkillä @erikivaa.


Bussivaihtoehtoja Aasiassa on erilaisia. Jos vain mahdollista, niin kannattaa valita se mukavin vaihtoehto, sillä usein välimatkat ovat pitkiä - erityisesti, jos matkustaminen tapahtuu yöllä. Me suositaan sleeper busseja. Esimerkiksi Intiassa ja Laosissa penkkien tilalla oli patjat. Täällä Vietnamissa tuolit on kallellaan. Thaimaassa meillä oli bussi, missä jalkatilaa oli ihan mielettömästi ja tuolit sai itse säädettyä lähes makuuasentoon asti. Liput saattavat olla arvokkaampia, mutta pitkällä matkalla sleeper on huomattavasti mukavampi vaihtoehto.


Ennen lähtöä on hyvä pakata päiväreppu jo valmiiksi bussimatkaa varten. Itse pakkaan omaan reppuuni ison huivin (tällä reissulla saronki), jota voi käyttää peittona tai vaikka pään alla tyynynä. Yöt voivat paikoitellen olla hyvinkin kylmiä tai vähintään bussissa huudatetaan ilmastointia täysillä. Aluksi ehkä kiva ajatus, mutta pitkään paikoillaan kököttäessä hytiseminen kylmästä on taattu. 


Bussit saattavat tehdä muutaman lyhyehkön pysähdyksen matkan aikana. Tällöin pääsee käymään vessassa ja usein ostamaan pientä snäksiä matkalle. Joillakin pysäkeillä pääsee syömään ihan kunnon ruoankin. Tästä huolimatta on hyvä varata matkalle pientä evästä jo etukäteen, sillä tauoista ei ole etukäteen mitään tietoa. Muutama pullo juotavaa (vettä), sipsiä, pähkinöitä ja hedelmiä tms. Aamulla on myös aika luksusta, jos pääsee huuhtomaan suun suuvedellä tai vähintään mussuttamaan purkkaa. Busseissa hampaiden pesu on meinaan hankalaa.


Pitkään paikoillaan kököttäessä mukavat vaatteet on ihan ykköset. Itse suosin haaremihousuja (näiltä et voi välttyä Aasiassa reissatessa) ja isoa, lämmintä hupparia. Kengät otan aina pois jalasta. Haaremihousujen alle mahtuu myös hyvin rahavyö, johon saa passin, kortit ja rahat. Tällöin ei haittaa, vaikka et voisikaan vahtia päiväreppua jatkuvasti (välillä on hyvä nukkua). Rinkasta on myös hyvä ottaa kaikki arvotavarat pois ja laittaa ne mielummin päiväreppuun, mikä on mukana matkustamossa. Isoja matkatavaroita ei voi vahtia matkan aikana. Ollaan luettu siitä, kuinka jossakin päin rinkoista on hävinnyt tavaraa bussimatkan aikana.

Matka taittuu muutoinkin mukavemmin, jos on musiikit korvilla. Mulla on kännykässä Spotify, joka toimii offline tilassa. Latasin siihen Suomessa etukäteen levyjä, joita voi nyt reissussa kuunnella ilman nettiä. Ainakin monissa Vietnamin sleeper dösissä näyttäisi olevan wifi (meillä myös ensi yönä), joten kannattaa myös ladata kännykän akut etukäteen.

Lisäksi oon pakannut päiväreppuun vessapaperia (käsien ja suun pyyhkiminen, vessassa käynnit) ja korvatulpat. Kirjankin ottaisin mukaan, jos mulla ei olisi taipumusta matkapahoinvointiin... Sen vuoksi otan mukaan vielä pari muovipussia ja pahoinvointilääkkeet. Pitkät välimatkat ja vuoristotiet ei todellakaan ole kiva juttu. Toivottavasti matka Huesta Hanoihin olisi suoraa tietä. Yh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti