Blogiarkisto

perjantai 16. joulukuuta 2016

Tärppejä budjettitason majoituksen etsimiseen

Tämmöisessä "lukaalissa" yövyttiin 3,5kk ollessamme Intiassa työharjoittelussa. Myös bed bugit tulivat erittäin tutuiksi, mutta niin sitä ihminen vain tottuu. Hullua.


Viimeksi naputtelin vinkkejä matkajärjestelyistä ja tällä kertaa ajattelin jakaa muutaman hyväksi havaitun tärpin liittyen budjettitason majoitukseen!  Ei hätää, meidän lähtöön on enää 20 päivää, eli sen jälkeen päästään oikeasti tositoimiin. ;) Blogger ja meidän netti käy tänään todella hitaalla, oon yrittänyt tätä yhtä postausta vääntää jo jonkin aikaa.. Melkein tekis jo mieli luovuttaa, mutta täähän on vain hyvää treeniä seuraavia kolmea kuukautta varten, kun se nettiyhteys ei pelitä kaikista tehokkaimmin.

Nämä mun jakamat tärpit keskittyvät oikeastaan Aasiaan, mutta miksei myös toimisi vaikka Euroopassa. Euroopassa matkustaessa ollaan aina varattu majoitus etukäteen ja aina ne on olleet sitä mitä pitääkin (okei Lontossa yövyin joskus backpacker helvetissä ja se oli aika karu mesta.. mutta siitäkin selvittiin). Mutta entäs jos on menossa pidemmälle matkalle, eikä ole varannut mitään etukäteen.. 

Majoituksen etsiminen vasta kohteessa

Tykkään varata majoituksen vasta saavuttaessa kohteeseen. Toki netistäkin voisi varata majoituksen etukäteen, mutta yleensä ne hotellit, joilla on omat kotisivut, on jonkin verran tasokkaampia ja hinta vähän toista, kuin muutama dollari yöltä (toki poikkeuksiakin on, mutta toisaalta on kivempi, jos pääsee tsekkaamaan paikan ennen kuin tekee valintansa). Harvemmin guest houseilla, hostelleilla yms. on edes omia kotisivuja Aasiassa. (Hong Kongin kanssa tehtiin kuitenkin poikkeus.. Kyseessä on jo niin iso ja sen verran kallis kaupunki, ettei oikein huvita etsiä kohtuuhintaista majoitusta vasta kohteessa.)

Me tykätään kiertää paikasta toiseen ja etsiä meille sopivaa huonetta. Onhan se raskasta, kun hiki virtaa, on nälkä ja väsynyt sekä rinkka painaa selässä, mutta yleensä guest houseja ja muita majoitusvaihtoehtoja löytyy lähekkäin kohteista, joihin ollaan reissattu. Tosin Intian Goalla kyllä alkoi olla aika karmea olo, kun aurinko paahtoi ja talsittiin painavat rinkat selässä sitä rantahietikkoa pitkin guest housesta toiseen.. Polttavaa hiekkaa puski lenkkareista sisään ja olokin alkoi olla jo aika karmea, kun oli valvonut vielä edellisen yön rämisevässä junassa..



Huoneen yleisilmeen tsekkaus ennen varaamista

Halvan ja hyvän huoneen etsiminen vaatii aikaa ja hermoja. Joskus on tullut ravattua useammassakin eri paikassa kyselemässä hintoja ja minkälaisia huoneita on tarjolla. Sen jälkeen, kun on tiedustellut onko huoneita vapaana ja minkä hintaista yöpyminen on, pitää ehdottomasti pyytää myös, että saa nähdä huoneen - ei kannata ostaa "sikaa säkissä."

Me tsekataan miltä sänky ja lakanat näyttää (ei haluta ikäviä ylläreitä, esimerkiksi bed bugeja, mistä mulla on muuten kokemusta 3,5 kuukauden ajan...), toimiiko suihku/vessanpönttö/vesipiste (jos suihkua edes on, joskus saattaa olla pelkkä hana ja ämpäri, sekä kyykkyvessa) ja muutoinkin onko huoneen yleisilme siisti. Kaikissa huoneissa ei välttämättä ole omaa vessaa tai kylpyhuonetta, eli silloin on maininta "shared bathroom." Jos matkustaa alueella, jossa on malariahyttysiä, kannattaa tsekata, saatko viritettyä hyttysverkon sängyn yläpuolelle vai löytyykö sellainen jo valmiiksi huoneesta (ja onhan se muutoinkin ihan kiva, ettei ihan kaikki öttiäiset kipitä naamalla keskellä yötä). 

Joskus on muuten mahdollista valita, ottaako huoneen kylmällä vai lämpimällä vedellä. Kylmä vesi on luonnollisesti halvempi, lämmitys tuo lisäkuluja. Joissakin paikoissa on myös vaihtoehtoina huone katossa pyörivällä tuulettimella (fan) tai ilmastoinnilla (ac eli aircondition) - tässä on myös hintojen vaihtelua, eli tuuletin on yleensä halvempi vaihtoehto. Sniiduilla voi myös valitsemalla majoitusvaihtoehdoksi dormin, eli majoitusvaihtoehto, jossa on useampi muukin reissaaja samassa tilassa sun kanssa nukkumassa. Itsellä on kokemusta dormista vain Lontoossa, mutta oon vähän miettinyt, että meidän tulevalla reissulla se voisi olla joskus vaihtoehtona (vaikka matkustetaankin pariskuntana).


Sesongin ja sijainnin vaikutus hintoihin

Guest houset on kivoja, niissä on jotenkin oma fiiliksensä. Majatalon perhe hengaa siellä samoissa tiloissa sun kanssa. Niissä myös yöpyminen on (yleensä) kohtuullisen/edullisen hintaista. Huoneen hintaan toki vaikuttaa monikin asia, esimerkiksi sijainti ja se, onko sesonkiaika meneillään (ja yllä mainitut asiat). Me ollaan menossa esimerkiksi Thaimaahan just silloin, kun siellä on "high season." Sen vuoksi lennotkin maksoi Thaimaahan hieman enemmän (ja se oli myös yksi syy, ettei lennetty Bangkokiin, vaan valittiin ensimmäiseksi kohteeksi Hong Kong). Sijainti toki vaikuttaa aina; jos majoitus on laitakaupungilla, on hinta usein matalempi (silloin kannattaa miettiä, kumpi tulee edullisemmaksi; hyvä sijainti vai se, että majoittuu sivummalla ja joutuu kulkemaan julkisilla pidempiä matkoja). Välillä myös omalla, rauhallisella alueella voi olla enemmän hintaa verrattuna alueeseen, jossa majoitusvaihtoehtoja ja näin ollen myös turisteja on enemmän (kilpailu turisteista).


Jos on tarvetta liikkua eteenpäin ja haluaa jälleen säästää yöpymiskuluissa, on "sleeper" junat sekä -bussit erittäin hyvä vaihtoehto. Pitkät välimatkat kannattaa ehdottomasti taittaa yöllä. Alla kuva Mumbai - Pune välimatkasta ja intialaisesta sleeper bussista. Patjoilla pötkötellen on ihan lungia reissata. :) 


Ja hei, nämä on vain mun tärppejä, mitä tuli mieleen! Onko teillä jakaa hyväksi havaittuja vinkkejä budjettitason majoituksen etsimiseen missä päin maailmaa tahansa? Laittakaahan vinkit jakoon! :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti