Blogiarkisto

sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Kohti reissua


Mun mielestä on ihanaa valmistella tulevia reissuja. En välttämättä osaa tarkasti suunnitella pitkiä matkoja ja määränpäätä, mutta on myös monia asioita, mitä on hoidettava Suomessa ennen lähtöä. Ajattelin naputella teille hieman juttua valmistautumisesta reissuun, tässä tapauksessa omatoimimatkalle. Valmistautumisessa on toki maakohtaisia eroja, mutta suurin osa näistä on ihan yleispäteviä juttuja ja ehdottomasti tärkeitä sellaisia.

Reissun suunnittelu alkaa tottakai sillä, että päättää lähteä - ja usein se voikin olla se vaikein juttu. Pitkälle reissulle lähtiessä voi joutua miettimään kuvioita kotona enemmänkin.. ja joskus ehkä luopuakin jostain saadakseen tilalle mielettömiä kokemuksia. Matkakohteen jälkeen etsitään lentoliput sopivalle ajankohdalle. Itsellä lentojen valinnassa määrittelee hyvin paljon niiden hinta. Ajattelin kirjoittaa tästäkin aiheesta erillisen postauksen, eli tästä riittänee nyt vain maininta.


Passi ja muut tarvittavat asiakirjat - Nämä pitää hoitaa ajoissa kuntoon! Itsellä meni passi vanhaksi elokuussa, mutta sopivasti mentiin elokuussa myös naimisiin.. Eli sukunimen vaihdettuani pistin passinkin uusiksi. Vaikka passi olisikin kunnossa, niin muistakaahan tarkistaa, pitääkö passin olla voimassa vielä 6kk reissusta palattuasi, sillä tässä on maakohtaisia eroja. Passista on muuten hyvä ottaa varmuuden vuoksi muutamat kopiot mukaan, jos passi vaikka varastetaan. Jotkut majoituset ottavat muuten itsekin passistasi kopiot, tästä ei kannata huolestua. Olen ymmärtänyt, että tämä tehdään viranomaisten ohjeistamana maan turismin tms. seurannan vuoksi. Korjatkaa jos olen väärässä.

Ennen reissuun lähtöä on myös selvitettävä, tarvitseeko kohdemaahan viisumia ja kannattaako se hankkia etukäteen, vai vasta rajalla. Tämän tiedon saa esimeriksi maan suurlähetystön sivuilta. Näissä on paljon nimittäin eroja.. Me hankitaan kaikki tarvittavat viisumit vasta reissussa. Alunperin meidän piti hankkia Kiinan viisumi Suomesta, mutta se on 3kk voimassa myöntämisestä.. Eli toisin sanoen viisumi ehtii mennä umpeen, ennen kuin saavumme edes Kiinaan. Sen vuoksi (yritämme) hankimme viisumin Kiinaan sitten Thaimaan Chiang maissa, jossa on Kiinan suurlähetystö. Hong Kongiin emme tarvitse viisumia, sillä siellä suomalaiset saavat olla 90 päivää ilman viisumia. Thaimaahan emme tarvitse myöskään viisumia, sillä siellä voi oleskella kuukauden ajan ilman viisumia. Eli Kiinaan, Vietnamiin ja Kambodzaan tarvitsemme viisumit. Vietnamin ja Kambodzan viisumit hankimme sitten rajalla. Kiinan viisumi on ilmeisesti parempi hankkia etukäteen. Itse asiassa Vietnamissa suomalaiset saavat olla 15 päivää ilman viisumia, mutta meillä oli tarkoituksena olla siellä pidempään. Viisumia varten tarvitsee varata passikuvia (ainakin Intiaan tarvitsee erillisen viisumikuvan) ja käteistä. Esimeriksi kun haimme viisumia Laosiin, meidän piti laittaa myös passin väliin muutama kip tippiä.. Sama homma on ainakin Kambodzaan mennessä, eli pitää varata muutamia amerikkalaisia dollareita mukaan. Rajalta viisumia hakiessa pitää muuten varautua säätöön ja odotteluun. :D 


Matkavakuutus - Tätä ilman ei lähdetä yhtään mihinkään! Matkavakuutuksia on hyvä vertailla.. ja ihan tosi, ottakaa mahdollisimman kattava sellainen! Sitten meinaan harmittaa, jos jotakin tapahtuu! Meillä on jatkuva Eurooppalainen matkavakuutus. Vakuutus on voimassa jo 50km päässä kotoa, eli matkavakuutus ei kata pelkästään ulkomaanreissujen vahinkoja ja muita sattumuksia!

Matkustusilmoitus - Matkustusilmoituksessa ulkomaille matkustavat tai muuttavat suomalaiset antavat matka - sekä yhteystietonsa ulkoministeriölle. Kriisitilanteissa tai hätätapauksessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin. Ilmoitus kannattaa tehdä erityisesti silloin, kun matkustaa riskialttiille alueelle. Ilmoituksen voi tehdä täällä.

Rokotukset ja tarvittavat lääkitykset - Itsellä kaikki rokotukset on hoidettu kuntoon muutama vuosi sitten ennen Intian työharjoittelua, joten näistä asioista ei tällä kertaa tarvitse huolehtia. Jos edellisistä rokotuksista on aikaa, niin selvittäkää terveysasemalta, mitä rokotuksia olette saaneet ja mitä pitäisi ottaa ennen lähtöä! Tähän sivustoon on hyvä tutustua. Lisäksi joissakin terveyskeskuksissa on erilliset ajat matkailijoiden terveysasioiden hoitoon. Muistakaa myös hoitaa rokotussarjat loppuun asti, esimerkiksi A + B hepatiittirokotukseen (Twinrix) kuuluu kolme rokotetta. Riskinarvion peruteella harkitaan myös malarialääkitystä. Jos sinulla on reseptilääkkeitä, mitkä tarvitset mukaan lentokoneeseen, kannattaa niistä ottaa reseptit mukaan.

Ennen reissua käymme apteekissa. Otamme mukaan laastareita ja mahdollisesti muutamat sidetarpeet, hydrokortisonivoidetta (ihottumat, hyönteisten puremat), basibact voidetta (märkivät haavaumat), särkylääkettä, pahoinvointilääkettä (itsellä tulee helposti matkapahoinvointia), antihistamiinia sekä käsidesiä (erilaisen bakteerikannan on hyvä huolehtia käsihygieniasta). Toki monia asioita saa ostettua myös paikan päältä, mutta haluan, että jotakin löytyy jo valmiiksi hankittuna. Precosaa (ripulin hoito) harkitsen myös.


Valuutta - Kannattaa harkita käykö vaihtamassa kohdemaan valuutta jo etukäteen Suomessa, vai nostaako rahaa esimerikiksi kohdemaan lentokentällä tai rahanvaihtopisteellä. Joidenkin maiden rahoja ei saa viedä maan rajojen yli, eli jokaista valuuttaa ei ole saatavissa etukäteen (tällaisia ovat esimeriksi Kambodzan rielit ja Laosin kipit). Itse olemme yleensä nostaneet rahaa vasta saavuttuamme kohteeseen. Ajatuksena oli tällä kertaa ennen lähtöä käydä Suomessa vaihtamassa amerikkalaisia dollareita, joilla on vaihtoarvoa (ja ainakin Kambodzassa ne ovat käytettävissä rielien lisäksi). Muutoin varmaankin nostamme vain euroja ja käymme sitten vaihtamassa niitä perille saavuttuamme. Joudumme pelaamaan seuraavalla reissullamme useampien valuuttojen kanssa, niin parempi hoitaa tämä näin. Huomatkaa muuten, että automaatistakin rahaa nostettaessa pankki ottaa muutaman euron välistä - yhtälailla kuin valuutanvaihtopisteelläkin. 

Majoitus - Jos olemme menneet kaupunkilomalle Eurooppaan, olemme varanneet majoituksen etukäteen. Reppureissuille mennessämme olemme vasta paikan päällä käyneet kiertämässä guest houseja ja hostelleja. Useammilla pikkumajapaikoilla ei ole omia kotisivuja. Sitä paitsi on paljon kannattavampaa varata majoitus vasta paikan päällä, jotta voi käydä tarkistamassa huoneen kunnon. Ylipäätään voi olla aika vaikeaa tietää, mikä päivä tarkalleen on missäkin päin maata menossa. Vaikka miten olisi suunnitellut aikataulunsa, niin aina voi vaikkapa bussi hajota tien viereen ja sitten sitä taas odotellaankin, milloin matka jatkuu. Tulevan reissun suhteen teimme kuitenkin pienen poikkeuksen; varasimme Hong Kongista huoneen ensimmäisiksi neljäksi yöksi pienestä travellereiden suosimasta hostellista. Hong Kong on kallis kaupunki, eli emme mielellämme vietä tunteja etsien kohtuullisen hintaista huonetta.. Sitä paitsi kaupunki on niin iso, että veikkaan yöpaikan etsimisen olevan aika haastavaa. :D Sitä paitsi on aika kiva, että 10 tuntia lennettyämme ja jet lagista kärsien tiedämme samantien mihin mennä.

Ennen lähtöä on toki muutakin valmisteltavaa, mutta nämä ovat ehdottomasti tärkeimpiä. Meidän viimeiset päivät Suomessa kuluvat Lonely planeteja ja muuta reissumateriaalia tutkiskellessa sekä pakkailuja suunnitellessa. 



Nyt tämä mimmi jatkaa rentoa sunnuntai-iltaa! Kuuntelen joululauja, poltan kynttilöitä (höh tätä postausta naputellessa näköjään kalenterikynttilä paloi liian pitkään.. piti polttaa vain numero 11, nyt meni jo 13. päivään asti) ja voisin seuraavaksi laittaa muutaman jakson Gilmore girlsiä pyörimään Netflixistä. Arki koittaa taas huomenna, mutta päivät alkaa käydä todella vähiin! Tajusin tänään, että meidän reissuun on enää 3 viikkoa ja 4 päivää - se kuulostaa muuten tosi vähältä noin. :D 

Ihanaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa uutta viikkoa! 

Ppsst. Kuvat vain kuvituskuvia vaihtoreissustani Intiasta vuodelta 2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti